Hamilelik

Hamilelik boyunca kaç kilo alınmalı

Evet güzel anneler, bebeğinizin sağlığı her şeyden önce geliyor. peki bebeğinizin sağlığı açısından hamilelik boyunca kaç kilo alınmalı ? Tabi ki alınacak kilo yaş ve normal kilonuza oranla olmalı. Hamilelik boyunca normalde  9-12 kilo alımı normaldir. Fakat deminde dediğim gibi bu hamilelik öncesi kiloya ve yasa bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Hamilelik boyunca kaç kilo alınmalı , kaç kilo alabilirsiniz? Zayıf bir anne adayıysanız veya kilolu bir anne adayıysanız kaç kilo almanız normaldir? Hamilelikte az kilo almanın bebeğe bir zararı varmıdır? yada aşırı kilo alımı hamilelikte ne tür sorunlara yol açar ? Aradığınız bütün soruları sizler için cevapladık… 🙂

Hamilelik boyunca kaç kilo alınmalı ?

Aşırı bir kilonuz yoksa yada çok zayıf değilseniz hamilelik boyunca ortalama 9-12 kilo almanız normaldir. Fakat kilolu bir anne adayıysanız en fazla  11 kiloya kadar almanız gerekir. ya da çok zayıf olan anne adaylarının 16 kiloya kadar alması gerekmektedir. Hamilelik boyunca kilo alımını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hamileliğin ilk 3 ayında 1-3 kilo arası
  • Hamileliğin 4.5. ve 6. ayında ise 1’er kilo
  • Hamileliğin 7.8. ve 9. aylarında ise 2’şer kilo alımı

NOT: Hamileliğin başlarında yani ilk dört ayda aşırı bulantı nedeniyle genellikle kilo verilse de sonrasında bulantının kesilmesiyle ani kilo artışı görülebiliyor.

Kişiden kişiye kilo alımı değişse de ortalama her hamile kadın 9-12 kilo almaktadır.

 

     Hamilelikte az kilo almanın zararları

 Hamilelik boyunca kaç kilo alınmalı diye başladık konumuza peki ya  almamız gereken kiloyu alamazsak az kilo almamızın bir zararı varmıdır? Anne adayı normal kilosunda ise ve hamileliği boyunca  7-8 kilo aldıysa bebeği düşük kilolarda doğuyor. Eğer ki anne adayı çok kilolu ise daha az kilo alabilir.

    Hamilelikte aşırı kilo almanın zararları ve açtığı sorunlar

 Hamilelik öncesi zayıf olan anne adaylarının 16 kiloya kadar alması gerektiğini söylemiştik. Ama hamilelik boyunca 18 kilonun üzerinde kilo almak çok sakıncalıdır. Çünkü hamileliğin ortalarına doğru diyabet, yüksel tansiyon ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ortaya çıkabilmektedir. vücutta ödem oluşabilmektedir. Bu da bebeğin doğumdan sonra ilerleyen yaşlarda diyabet olması riskini taşıyor.

Hipertansiyon erken doğuma sebep olduğu gibi ani bebek ölümlerine de sebep olabiliyor. Anne adayının vücudunda oluşan ödem ise (konforsuz) rahatsız bir gebelik geçirmesine sebep oluyor. Aniden baş gösteren bir kilo artışı varsa eğer hemen beslenme düzenimizi kontrol etmeniz gerekir. Düşük riski yoksada anne adayının hareketi artırılıyor.

Yazar Hakkında

Gamze Bozkurt

Maliye mezunu, evli ve mutlu :)

Yorum Yaz

Yorum Yazmak İçin Tıkla

Facebook’tan Takip Edin !