Hamilelik

yerleşme kanaması

Bu yazımız da yerleşme kanaması, yerleşme kanaması belirtileri, yerleşme kanaması nasıl olur ve nasıl anlaşılır,  implantasyon kanaması ne zaman oluşur, yerleşme kanaması kaç gün sürer ve yerleşme kanaması anne veya bebeğe zarar verir mi? Bütün bu soruların cevabını şimdi sizler için cevaplıyoruz…

YERLEŞME KANAMASI / İMPLANTASYON KANAMASI

Erkek üreme hücresi olan sperm, kadın üreme hücresi olan yumurtayı döllemesiyle embriyo oluşur.  Bu döllenme sonrasın da yumurta fallop tüplerinden geçerek rahim duvarına yerleşir. Yumurta rahim duvarına yerleşirken burada hafif bir kanama meydana gelebilir, buna da yerleşme kanaması (implantasyon) yada üstüne görme denir. Üstüne görme, hamileliğin başlarında rahim iç tabakası diye adlandırdığımız yere bebeğin yani fetüsün yerleşirken oluşturduğu kanamadır.

YERLEŞME KANAMASI BELİRTİLERİ

  • Pembe veya kahverengimsi bir akıntı veya lekelenme
  • Açık veya soluk kramp
  • Huysuz ve gergin ruh hali
  • Baş ağrısı
  • Sıkıştırma şeklinde ağrılar

Yerleşme kanaması nasıl olur ve Nasıl Anlaşılır?

Yerleşme kanaması (implantasyon) adet kanamasına göre biraz daha farklıdır. fakat şunu bilmeliyiz ki bütün kadınların adet kanı aynı akışa sahip değildir.  Bazılarımız adet dönemlerinde bazen daha ağır ve yoğun bir kanama yaşıyorken, bazen de daha akıcı ve seyrek kanama yaşayabilir.  Bu nedenle farklı olan kanamayı, yerleşme kanamasından ayırmak büyük öneme sahiptir.

İlk olarak, lekelenmenin rengi az çok bellidir. Kanamanın ağır veya hafif olmasına rağmen, çoğu kadın kendi lekelenme rengine aşinadır. Yerleşme kanaması ise klasik olarak daha pembe renkte veya koyu kahverengi bir renge sahiptir. Adet kanaması gibi kırmızı renge sahip değildir. Bazı kadınlar adet kanamalarında daha kalın pıhtılaşmış kan görürler. Pembe ya da kahverengi olan yerleşme kanamasının tamamı aynı tutarlılığa sahip olduğu için böyle olmayacaktır . Yerleşme kanaması daha akışkan ve daha homojendir.

Kanamanın süresi de çok önemlidir. Çoğu kadın dört veya yedi gün arasında adet görür.. Yerleşme kanaması ise sadece lekelenme şeklindedir. Bazı kadınlar yerleşme kanaması daha ağır sürmektedir (doğum kontrolünde uzun süre kalmış veya hiç gebelik yaşamış kadınlar), diğerlerinde daha hafiftir.

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Oluşur?

Tüm hareket ve kanama, yumurtlamayı takiben yaklaşık 10 gün ile 2 hafta arasında gerçekleşecektir. Yani cinselbirleşme işleminden sonraki adet tarihinden yaklaşık 10-15 gün sonra yerleşme kanaması görülecektir. Bazı kadınların adet dönemleri birkaç gün gecikebilir. Bu süreninde ayrı olarak hesaba katılması gerekmektedir.

Yerleşme Kanaması kaç gün sürer?

Yerleşme (implantasyon) kanamasının uzunluğu bir kaç saatten üç güne kadar sürebilir. İlk kez hamilelik geçiren kadınlarda, daha önce hamile kalmış kadınlara göre daha fazla kan akışı olacaktır. Bunun sebebi ise ilk gebelikten sonra kadınların yumurta tutumuna alışkın olmasıdır. ilk kez yerleşme kanaması yaşayanlar da bu süre kısmen sancılı olabilir.

Yerleşme kanamasının bebeğe / gebeliğe zararı var mı?

Genellikle anneye veya bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat yinede doktora gidip konrol yaptırmanız gerekebilir.

 

Yazar Hakkında

Gamze Bozkurt

Maliye mezunu, evli ve mutlu :)

1 Yorum

Yorum Yazmak İçin Tıkla

  • Cinsel ilişkiye gireli 11 gün oldu ve bu ilsikiden 6 gün sonra yine içine boşaldı eşim adet takviminde gebelik şansı orta diyor ama ben ke dünden şüpheleniyorum ateş basıyor bazen bugün agzim kekre kekreydi hafif bas Afrin var bunlar neyin belirtisi eğer hamileysem bile bu hemen belli olur mu bedenimde test yapıp negatif cikamsindan korkuyorum liften beni aydınlatın son adetim 30 ocakta oldu bu ay 28 çekiyor nasıl hesaplicam gecikirsem bile

Facebook’tan Takip Edin !