AŞILAMA: Erkek üreme hücresi olan spermin, uygun şartlar ortamında erkekten alınarak, bazı işlemlerden geçmesi ve direk kadın rahmine gönderilmesine aşılama yöntemi denir. Gelin bu aşamaları birlikte inceleyelim. Öncelikle aşılama daha önce ilaçla tedavi edilip sonucun da bir hamilelik elde edilmeyen çiftlerde, kullanılan ikinci tedavi yöntemidir.
Aşılama tedavisi hangi durumlarda kullanılır, Kısırlığa (infertilite) sebep olacak bir etken bulunmadığı halde bebek sahibi olamama durumunda açıklanamayan infertiliteden söz edilir. Bu sorun karşısın da önce yumurtayı uyarıcı ilaçlarla tedavi edilir. Tedavi başarı göstermezse bir sonraki aşama olan aşılamaya geçilir.
Aşılama, da erkek üreme hücresi olan spermin başarılı bir şekilde dölleyebilmesi için yumurtalıklarda ki yumurtayı önceden hazırlamak gerekmektedir. Bu aşamada da bir önceki yazımda da belirttiğim gibi en önemli adım klomendir. Aşılama işlemi esnasında, erkekten alınan spermler gelişmiş enjektör iğneler yardımı ile rahim içine bırakılır. Bu işlem sonrasın da yüksek ihtimalle döllenme sağlanır. Aşılama yöntemi ile bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin şansı %20 gibi bir oranda artış göstermektedir.
Aşılamanın uygulanma şartları nelerdir?
Aşılama yönteminin uygulanması için bazı şartlar vardır. Bunlar
-Erkekte sperm, kadında yumurta üretiminin olması gerekmektedir. Aksi halde döllenme olmayacağı için aşılama gerçekleşemez.
-Aşılama öncesi hem anne adayı hem de baba adayının gerekli testleri yaptırmış olması gerekmektedir. Bu testlerin sonuçları aşılama yapılıp yapılmacağını da belirlemiş olur.
Aşılama işlemi için muayene pozisyonu alan kadının vajinal bölgesine ilk önce enjektörün rahim içine sıkıntısız girmesini sağlayacak ekipmanlar yerleştirilir. Gelişmiş enjektör yardımı ile babadan alınan spermler birkaç saniye içinde kadının rahmine yerleştirilir. Böylelikle aşılama operasyonu da tamamlanmış olur.
Yorum Yaz