Hamilelik Sağlık

Tüp Bebek nedir

Tüp bebek normal şartlarda bebek sahibi olamayan çiftler için tavsiye edilen üreme tedavisidir. 4 aşamadan oluşan tüp bebek tedavisini sizler için ayrıntılı bir şekilde anlatacağım. Her bir aşaması gerçekten sabır ve dikkat gerektirmektedir. Bu 4 aşama nedir gelin birlikte inceleyelim.

1)Tüp bebek tedavisi öncesi çiftler değerlendirilir.

2)Tüp bebek yöntemi için yumurta toplama aşaması başlar.

3)Yumurta ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenir ve embriyolar takibe alınır.

4)Seçilen embriyo rahim için transfer edilir.

 

1)Tüp bebek tedavisi öncesi çiftler değerlendirilir.

Tüp bebek yöntemi için çiftler öncelikle bir hastaneye veya sağlık uzmanına basvurarak uzman bir hekim tarafından görüşmeye alınır. Çiftler bu görüşmede geçmişte olan varsa hastalıklarını, evlilik geçmişlerini anlatırlar. Bu uzman doktor tarafından çiftimiz hakkında detaylı bilgi sağlayacaktır ve tüp bebek tedavisine ilk adımı atmış olacaksınız.

Bu adımlardan sonra uzman hekim çiftleri ayrı ayrı muayene eder ve gerekli tahlil ve testleri yapar. Kadında yapılan bu testler, yumurta rezervi, jinekolojik muayene, rahim filmi, tiriod fonksiyon testleri, prolaktin hormon düzeyi ile kan sayımı kan grubu ve hepatit -HIV testleridir. Erkekde ise bu testler, kan tahlili ve spermiogramdır. Tüm tedaviniz bu sonuclar üzerine şekil almaya başlayacaktır.

transfer

2)Tüp bebek yöntemi için yumurta toplama aşaması başlar. 

Tüp bebek yönteminde kadının adet döngüsünün 21.-23. günlerinden itibaren başlayan bir iğne verilir. Bu iğne ile gelişecek yumurta foliküllerinin aynı oranda büyümelerini sağlamak için kullanılır. Bu iğneyi kadın kendi kendine cilt altı olacak şekilde yapabilirler. İğneler vurulduktan sonra hastayı 14. gün hasta ultrason görüntüsüne çağrılır. Ultrasonda endometrium inceliği ve yumurtalıklarda 10 mm’den büyük folikül olmazsa ve gerekirse kan estrojen düzeyi de kontrol edilerek yumurta uyarıcı hormon ilaçlarının kullanıılması için başlanır.

Tüp bebek yönteminde bu aşamadaki asıl amaç yumurtalıklardaki yumurta üretimini baskılayarak dışarıdan alınan ilaçlarla FSH. HMG hormonlarının içerisinde barındıran iğnelerle yumurtalıklarda ki yumurtaların uyarılmasıdır. Böylelikle yumurtaya dönüşecek folikül sayısıda fazlalaşacaktır.  Bu sebepten dolayı verilen hormon iğnesinin dozu hastanın yaşı, kilosu varsa önceki ted-avilere göre değişiklik gösterir. Kandaki östrojen seviyesi folikülün büyümesiyle artar.

Foliküller  18-20 mm boyutuna ulaştığında HCG (çatlatma iğnesi) ile yumurta olgunlaşma sürecine girerve bu iğneden yaklaşık 36 saat sonra yumurtalar toplanacak hale gelir.

Yumurta Toplama İşlemi: Ameliyathane ortamında hafif bir anestezi altında iğne ile toplanarak emrbiyoloji laboratuvarına gönderilir.

3)Yumurta ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenir ve embriyolar takibe alınır.

Tüp bebeğin en önemli aşamalarından biri olan laboratuvar ortamıdır. Bu labaratuvar ortamında yumurta ve sperm hücreleri bir araya bırakılarak döllenmeye bırakılır. Döllenme işlemi klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon olarak iki yöntem şeklinde gerçekleşir.

Döllenme işlemi gerçekleştikten sonra döllenen yumurtalar inkübatör adı verilen ve rahim ortamı şeklinde hazırlanmış cihazlara yerleştirilmektedir.  Tüm embiyoların gelişimi günlük olarak embriyologlar tarafından takip edilmektedir. Bu şekilde de en çok tutunma ihtimali olan embriyo seçilir.

deri altı iğne

4)Seçilen embriyo rahim için transfer edilir

Herkes için farklılık gösteren embriyo transferi genellikle öneden belirlenen bir gün olsa da asıl önemli olan embriyoların gelişimiyle paralel gitmesidir. Embriyo transfer sonrası eğer hala laboratuvarda gelişimi süren iyi kalitede embriyolar varsa, çiftlere durum bildirilir ve uygun şartlarda embriyolar dondurularak saklanır. Dondurularak saklanan embriyolar,  gerekirse daha ileri bir tarihte tekrar yapılabilecek bir tüp bebek tedavisi için hazır halde bekletilir.

 

Yazar Hakkında

Gamze Bozkurt

Maliye mezunu, evli ve mutlu :)

Yorum Yaz

Yorum Yazmak İçin Tıkla

Facebook’tan Takip Edin !